keskiviikko 7. joulukuuta 2011

LINNAN JUHLAT JA VERKOSTOITUMINEN

Tapahtuma kulki nimellä #LinnanJuhlat Twitter-keskusteluissa. Tuo niin sanottu tägi nousi jo eilen iltapâivällä Suomen seuratuimmaksi trendiksi, ja myöhemmin illalla se nousi jopa maailmalla pinnalla olevien trendien joukkoon. Viidenneksi valtiomahdiksi kutsuttu sosiaalinen media osoitti vahvuutensa kansalaisten ajatusten vaihtokanavana.

Neljäs valtiomahti eli joukkotiedotusvälineet tahdittivat #YLE:n kanavien johdolla tapahtumaa aina #etkot-tilaisuudesta varsinaisen juhlavastaanoton kautta Teatteri-ravintolan #jatkot-kuvauksiin. Samalla kertaa kansalaiset välittivät tuntemuksiaan ja antoivat kommenttejaan Facebook-, Google+ ja Youtube-palveluiden kautta niin ystävilleen, tutuilleen kuin koko maailmalle. Myös YLE:n teksti-TV:n Twitter-mikroblogijulkaisu oli käytössä. Toisaalta myös ulkomaiset Twitter-käyttäjät aina valtiomiehiä myöten käyttivät sosiaalista mediaa onnitellakseen Suomea ja suomalaisia. Linnan seinien ulkopuolella verkostoituminen oli paitsi kansallisesti niin myös kansainvälisesti mahdollista aiempaa nopeammin ja laajemmin.

Miltä verkostostoitumisen mahdollisuudet tuntuivat Linnan seinien sisäpuolella? Hyviltä. Oli helppoa ja luonnollista luoda kontakteja eri toimialoja ja intressiryhmiä edustavien henkilöiden kanssa. Jo kättelyä odotellessamme ajauduimme keskusteluun eturivin poliitikon kanssa Euroopan taloustilanteesta. Kättelyn jälkeen turistiin parin piispan kanssa maailmanmenosta. Ensimmäisten tanssien jälkeen kuulimme Suomen eturivin Venäjä-asiantuntijan arvioita viime sunnuntain duumavaaleista.

Oli myös virkistävää kuulla pitkän iltapuhteen Linnassa tehneiden kadettien ajatuksia puolustusvoimauudistuksesta. Loppuillasta törmäsimme yhteen parin rock-artistin kanssa - kiitimme heitä panoksestaan omalla sarallaan, jota seurasi yhteispotretti.

Suomessa ei juurikaan ole elitismiä. Presidentit ovat tavallisesti kutsuneet Linnan juhliin vuoden aikana tapaamiaan henkilöitä ja kutsuttujen kirjo on laaja. Tämä on arvokasta. Juuri tämä periaate yhdessä sosiaalisen median hyödyntämisen kanssa ohentaa Linnan seinät melkein läpinäkyviksi: Itsenäisyyden juhliminen verkottaa koko kansakunnan, se yhdistâä ja vahvistaa suomalaisten toimintaa myös kansainvälisillä areenoilla.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa turvallisuuden näkökannalta? Miten voimme parhaiten kehittää sosiaalisen median tekniikoita ja toiminnallisuuksia esimerkiksi maanpuolustusta kehitettäessä? Puolustusvoimat onkin jo ottanut muutamia palveluita käyttöön, mutta mahdollisuudet ovat mitä moninaisemmat.

P.S. Pyydän nöyrimmästi anteeksi rouvalta, jonka laahuksen pââlle astuin sisääntullessamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti