maanantai 5. joulukuuta 2011

MITÄ MIETTII KENRAALI SUOMEN ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ?

Aluksi haluan selventää, että kirjoitan blogiani ainoastaan omasta näkökulmastani, mutta havainnoiden kollegoitani laajemminkin. Pyydän anteeksi jo etukäteen. Oletin viikko sitten, että jouluaaton Hietaniemen sankarihaudan kunniavartiossa seisoisivat nuorimmat kenraalit. Siksi kysyinkin vaivihkaa, että milloin oma vuoroni olisi, vastaus oli kannustava: ”Kaikki paikat ovat jo menneet vanhemmille upseereille, mutta parempaa onnea seuraaville vuosille”. Suhteellisen sitoutunutta porukkaa.

Viime perjantaina esitin yhteisessä tilaisuudessamme kappaleen nimeltä ”Kuudes joulukuuta”. Kappaletta ei ole juurikaan soitettu julkisuudessa.. Sanat viittaavat suomalaisten sotilaiden sodan aikaisiin sankaritekoihin ilman uhoa ja provokaatiota, kuten ”… ilman miestä, jonka jalka on nyt puuta, olis arkipäivä kuudes joulukuuta...”tai ”…nöyrin mielin Suomen lippuun katsokaamme, kiitos teidän - se on sinivalkoinen….” Laulun esitettyäni useampi upseeriveli halusi lähetettävän nuotit myös heidän käyttöönsä.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänään Tampereella. Paraatikatselmus pidetään Keskustorilla kello 12, ja ohimarssi Hämeenkadulla kello 13. Paraatin ottaa vastaan maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi seurassaan Tampereen kaupungin pormestari Timo P Nieminen sekä Sotainvalidien Veljesliiton Pirkanmaan osaston varapuheenjohtaja Pentti Kuukankorpi ja Pirkanmaan Sotaveteraanipiirin kunniapuheenjohtaja Matti Viitanen. Paraatijoukkoja komentaa Länsi-Suomen Sotilasläänin komentaja kenraalimajuri Juhani Kääriäinen. Uskon, että tilaisuus on tärkeä etenkin Juhanille, koska hän jää reserviin runsaan parin kuukauden kuluttua. Hän oli yksi, joka pyysi edellä mainitsemani laulun sanat käyttöönsä.

Samaan aikaan Tampereen paraatikatselmuksen kanssa, minulla on tilaisuus osallistua Itsenäisyyspäivän ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Helsingin tuomiokirkossa. Minusta on henkilökohtaisesti tärkeä tuntea tänä turbulenttina aikana miten itsenäisyys koetaan ekumeenisesti – kulttuuri- ja uskontomuureja murtaen.

Tämä tapahtumien samanaikaisuus – Tampereella ja Helsingissä – herättää kysymyksen sosiaalisen median mahdollisuuksista olla samaan aikaan yhdessä paikassa reaalisesti ja toisessa paikassa virtuaalisesti. Ja mitä tämä tarkoittaa sitoumuksen tasolla? Oma vastaukseni on: ole läsnä siellä missä olet! Pätenee myös muutaman vuosikymmenen päähän, aitoa läsnäoloa et voi tunnetasolla korvata virtuaalisesti, kuinka todelta se tuntuisikaan.

Viimeinen  Itsenäisyyspäivän tilaisuutemme vaimoni kanssa illemmalla on Tasavallan Presidentin vastaanotto, johon olemme saaneet tänä vuonna ensimmäistä kertaa kutsun. Linnan juhlien teema on erittäin sopiva myös puolustusvoimien verkostotoiminnan kehittämisen näkökulmasta: Tasa-arvo ja yhteistyö. Ymmärrämme tilaisuuden olevan meille edustustehtävä paitsi puolustusvoimien niin myös sotaveteraanien ja reservimme puolesta. ”…nöyrin mielin Suomen lippuun katsokaamme, kiitos teidän – se on sinivalkoinen…”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti